8 förutsägelser om vår värld år 2030

Det som Brexit och Donald Trumps segrar visar, är att förmågan kunna förutsäga ens den omedelbara framtiden är ingen lätt bedrift. När det gäller hur vår värld kommer att se ut på medellång sikt – hur vi kommer att organisera våra städer, varifrån vi får vår kraft, vad vi äter, vad det kommer att innebära att vara flykting – det blir ännu knepigare (läs om profetior som sprack)

Men att försöka föreställa sig morgondagens samhällen kan ge oss ett nytt perspektiv på de utmaningar och möjligheter som finns i dag. Experter från Global Future Councils ger här sin syn på världen i 2030 och dessa resultat, från shoppingdöden till den uppvaknande nationalstaten.

(läs originaltexten under varje rubrik)

  1. Alla produkter kommer att vara tjänster. “Jag äger inte någonting. Jag äger inte en bil. Jag äger inte ett hus. Jag äger inte några egna apparater eller kläder,” skriver Danish MP Ida Auken. Shopping är ett avlägset minne i staden år 2030, vars invånare har knäckt problemet ren energi och lånar det som de behöver vid behov. Det låter utopiskt, tills hon nämner att varje steg hon tar spåras och utanför staden bor skaror av missnöjda, den ultimata visionen av ett samhälle uppdelat i två.
  2. Det finns ett globalt pris på kol. Kina tog ledningen år 2017 med en marknad för handel med rätt att släppa ut ett ton CO2, och satte världen på en väg mot ett samlat pris på koldioxidutsläpp och ett kraftfullt incitament att överge fossila bränslen, förutsäger Jane Burston, Chef för Climate and Environment vid Storbritanniens National Physical Laboratory. Europa, däremot, befann sig under tiden i centrum av handel med billiga, effektiva solpaneler, eftersom priserna på förnybar energi sjönk kraftigt.
  3. USA:s dominans är över. Det kommer att finnas en handfull globala maktcenter. Nationalstaterna har iscensatt en comeback, skriver Robert Muggah, forskningsledare vid Igarapé Institute. I stället för en enda kraft, visar en handfull länder – USA, Ryssland, Kina, Tyskland, Indien och Japan den förnämste bland dem – upp halv-imperialistiska tendenser. Men samtidigt hotas statens roll av trender, inklusive ökningen av städer och spridning av nät-identiteter
  4. Farväl sjukhusvård, hallå självvårdTekniken kommer att ha i ännu högre grad avbrutit sjukdomar, skriver Melanie Walker, som är läkare och rådgivare vid Världsbanken. De sjukhus som vi känner idag kommer att vara på väg ut, med färre olyckor tack vare självkörande bilar och stora framsteg i förebyggande och personanpassad medicin. Skalpeller och organdonatorer är ute, små rör där robothantering och bio-printade organ är inne.
  5. Vi äter mycket mindre kött. Ganska likt våra farföräldrar kommer vi att hantera kött som en behandling snarare än en stapelvara, skriver Tim professor hos Population Ecology vid universitetet i Leeds, Storbritannien. Det kommer inte att finnas stora jordbruk eller små bondeproducenter som vinner, utan snarare en kombination av de två, med bekvämlighetsmat som omkonstruerats för att vara hälsosammare och mindre skadliga för miljön.
  6. Idag syrianska flyktigar , 2030 VDar. Högutbildade syriska flyktingar har kommit i rätt ålder år 2030 och skapar utrymme för ekonomisk integration av de som tvingats fly konflikten. Världen måste bli bättre förberedd för befolkning som är i rörelse, skriver Kjell Solis, grundare och VD för NGO Blue Rose Compass, eftersom klimatförändring kommer att ha fördrivit 1 miljard människor.
  7. De värden som byggt västvärlden har testats till bristningsgränsen.  Vi glömmer de kontroller och balanser som stödjer våra demokratier på egen risk, säger Kenneth Roth, CEO på Human Rights Watch. Ohämmat majoritetsstyre och attacker på våra system för kontroll och balans, är kanske den största faran idag till framtidens demokratier.
  8. “Runt 2030 är vi redo att flytta människor till den röda planeten.” Vad finns det mer, när vi en gång kommer dit kommer vi förmodligen att upptäcka tecken på utomjordiskt liv, säger Ellen Stofan, Forskningschef vid NASA. Stor vetenskap kommer att hjälpa oss att besvara stora frågor om livet på jorden, liksom öppna upp praktiska tillämpningar för rymdteknik.

Skrivet av Ceri Parker, Commissioning Editor, Agenda, World Economic Forum

2017-12-13

LeS